top of page
Søg
 • Forfatters billedeVores HG

”Der er så meget forældre ikke forstår” – Børn og unges onlineliv


Mandag d. 29. januar holdt vi i samarbejde med biblioteket ForældreCafe om børn og unges adfærd på nettet. SSP-konsulent Rune Schmidt kom og fortalte – og vi har delt hans gode råd her til dem, der ikke kunne være med:

Den første iPhone blev solgt i 2007 og dermed blev det for alvor muligt at komme på nettet fra sin telefon og udviklingen af apps og sociale medier begyndte for alvor. Det første billede blev lagt på billededelingsappen Instagram i 2010. Og udviklingen har kun taget fart siden da. Det betyder, at både børn og voksne skal lære hvordan man opføre sig på nettet, hvad man må dele og hvordan man håndtere konflikter mm.

Mange børn føler at medierne og deres onlineliv er en nødvendig del af deres liv. Det er her meget af deres sociale liv sker. Før i tiden ringede man måske til hinanden, i dag skriver man med hinanden over forskellige medier. Samtidig er nettet der, hvor de kan vise, hvem de er og hvad de går op i. Børn og unge laver det samme, som de altid har gjort – nu sker det bare online, og de skelner ikke mellem online- og offlineliv.

De apps børn og unge bruger mest lige nu er Facebook, Instagram og Snapchat – og den sidste er den hvor de bruger mest tid. Men udvikling går stærkt, inden for et halv år kan en ny app gå fra at være helt ny, til en alle bruger og til sidst forsvinde igen. Måske har du hørt om spillet Pokémon Go? Mange børn spiller også computerspil, hvor man kommunikerer med andre spillere og kan købe ting i spillet. Snak med dit barn om hvilke apps, sociale medier og spil dit barn bruger. Spørg nysgerrigt ind og få dem evt. til at vise dig hvordan app’en eller spillet fungerer.

Hvad kan man så som forældre gøre?

Forældres rolle

 • Anerkend at digitale og sociale medier er en del børn og unges sociale liv.

 • Hav en positiv tilgang til børnenes sociale liv på nettet – bed evt. om en guidet tour, vær nysgerrig og spørg løs – ligesom du spørger hvordan det går i skolen og til fritidsaktiviterne.

 • Tal med dit barn om respekt og grænser – vær tydelig omkring dine egne holdninger og værdier og vær nysgerrig på dit barns perspektiver.

 • Vær en god rollemodel – også på nettet…

 • Vær ikke dømmende hvis dit barn (eller en ven) kommer i en svær situation – det er meget svært for børnene at spørge om hjælp.

Gode råd

 • Sæt grænser og lav et slut-tidspunkt for hvor længe man må være på nettet/svare sms’er om aftenen.

 • Aftal med dit barn at barnet skal kende sine online venner og followers i virkeligheden.

 • Vær opmærksom på, hvordan ting man skriver kan forstås af læseren – og tal om det.

 • Aftal med dit barn, at du følger med i hvilke apps de bruger, hvilke billeder de lægger op og læs beskeder sammen og snak om, hvordan de kan læses af andre

 • Giv slip og lad barnet have noget privatliv tilpasset dit barn og dit barns alder.

 • Tal med de andre forældre i klassen – hvornår må man hvad?

Her kan du læse mere:

Forældreguiden ”Der er så meget forældre ikke forstår” lavet af bl.a. Medierådet og Red Barnet.

www.sikkerchat.dk – Red Barnets side om sikker adfærd på nettet. Her kan du både finde en masse materiale til forældre og siden ”Slet det”, hvor man kan få hjælp, hvis man har fået delt krænkende billeder eller information.


75 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page