top of page
Søg
  • Forfatters billedeVores HG

Vær at vide om kommunal- og regionrådsvalget d. 21. november


Hvem kan stemme? Hvad laver kommunen og regionen egentlig? Og hvordan stemmer man, hvis man ikke har tid på valgdagen? Dette er nogle af de mest hørte spørgsmål omkring kommunal- og regionrådsvalget tirsdag d. 21. november. Vi guider dig gennem valget her.

Hvad stemmer vi om? Vi skal stemme til to råd: Byrådet (også kaldet kommunalbestyrelsen) og regionsrådet.

Byrådet bestemmer, hvad kommunens penge skal bruges på. Det kan for eksempel være skoler, klubber, fritidstilbud, børnepasning, ældrepleje og beskæftigelses- og integrationsindsatser.

Vi skal også bestemme, hvem der skal være medlemmer af regionsrådet. Danmark er inddelt i fem regioner, der hver har sit eget regionsråd med 41 medlemmer. Som borger i Gladsaxe Kommune vælger du medlemmerne til regionsrådet i Region Hovedstaden. Regionens vigtigste arbejde er sundhedsvæsenet – dvs. sygehuse, de privatpraktiserende læger og speciallægerne. Cirka 90 procent af regionernes budgetter bruges på sundhedsområdet. Det er også regionsrådene, der tager sig af den regionale udvikling inden for områder som natur, miljø, erhverv, turisme, beskæftigelse, uddannelse og kultur.

Hvem kan stemme? Det er en udbredt misforståelse, at man skal være dansk statsborger for at kunne stemme til kommunal og regionsrådsvalget. Alle EU-borgere over 18 år bosat i Danmark kan stemme. Har man hverken dansk eller andet EU-statsborgerskab kan man stemme, hvis man har haft fast bopæl i Danmark i de sidste tre år. Cirka en uge før valget sender Gladsaxe Kommune valgkort ud til at, som kan stemme. Får man ikke et valgkort tilsendt kan man kontakte Valgsekretariatet i Gladsaxe Kommune på telefon 39 57 51 03 eller mail: valg@gladsaxe.dk

Hvornår, hvor og hvordan stemmer man? På valgdagen er der åbent på Grønnemose Skole, hvor alle i Høje Gladsaxe skal stemme. Valgstedet er åbent mellem kl 8-20. På valgstedet vil man blive guidet til, hvordan man stemmer. Det er en god idé at tage sit valgkort med, men har man glemt det kan man stemme alligevel, hvis man har et pas, sygesikringskort eller kørekort med.

Har man ikke mulighed for at stemme på selve dagen kan man fra nu og indtil fredag d. 17. november gå ind på Høje Gladsaxes Bibliotek og stemme. Det kaldes at brevstemme. Man skal komme i den almindelige åbningstid, og så vil man få hjælp af en bibliotekar til, hvordan man stemmer.

Vi har lavet en lille video, som viser hvor let det er. Det tog for eksempel Joan under 3 minutter at stemme. Se selv her.

Valgguide på 11 sprog For mere information om at stemme anbefaler vi Rådet For etniske Minoriteters guide, som ud over dansk også forklarer om valget på engelsk, bosnisk, farsi, arabisk, tyrkisk, polsk, rumænsk, urdu, tigrinja og somali. Se guiden her.

Hvem skal jeg stemme på? Det er 100 % ens egen beslutning, hvem man gerne vil stemme på. MEN – vi vil gerne hjælpe med at give en idé om, hvem der stiller op og hvad de forskellige partier og politikere går ind for. Derfor inviterer vi til Demokrati- og Valg-Basar onsdag d. 15. november. Mellem kl 16 og 18 kommer lokale politikere og svarer på Høje Gladsaxe beboernes spørgsmål. Ikke i en debat, men ved at vi går rundt til politikernes ’boder’ og snakker med dem. Til Demokrati- og Valg-Basaren kan man også blive klogere på, hvad vi stemmer om og at vide hvordan man stemmer.

Biblioteket holder ekstra åbent, så man kan også brevstemme.

Se mere på vores facebook-begivenhed her.

Kan du ikke komme til Høje Gladsaxes eget valgarrangement er der måske et andet arrangement i Gladsaxe, som passer ind i din kalender.


48 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle
bottom of page